Mi a QR-kód?

A QR-kód (Quick Response-kód) egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel, és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni.

A QR-kód ingyenesen felhasználható nyílt szabvány. A kapcsolódó szabadalmak a Denso Wave tulajdonában vannak, de a QR-szabványnak megfelelő felhasználásuk ingyenes. A „QR-Code” név a Denso Wave védjegye, így a védjegyoltalom alá eső országokban a tulajdonos Denso Wave-et is meg kell jelölni használata esetén. Mindez nem érinti a QR-kódot, mivel az önmagában, a „QR-Code” név megadása nélkül is használható. (forrás: Wikipédia)

Tehát egy olyan újszerű kódról van szó, amely a vonalkód továbbfejlesztett változata. Sokkal több információt képes tárolni és a felhasználási területe is szélesebb lehetőségeket rejt magában. Létezik belőle statikus és dinamikus változat. A statikus QR-kód önmagában tárol adatot és olvasásához általában nem szükségeltetik internet elérhetőség, míg a dinamikus kód mögött – annak készítője – változtatni képes a mögöttes tartalmat, olvasásához, használatához internet elérhetőség szükséges.

Jó tulajdonsága, hogy bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. Ez azért lehetséges, mert a kód megfejtésére, dekódolásra használt programok a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.

A kód fizikális felépítése

qr kod felepitese

QR-kód adattárolási képessége

Amíg a vonalkód maximálisan csak 20 számot képes tárolni, addig a QR-kód több százszor annyi adatot képes kezelni. Sokféle adat tárolására alkalmas, mint például numerikus, alfabetikus karakterek, Kandzsi, Kana, Hiragana szimbólumok, bináris és ellenőrző kódok. Ezek maximális mennyiségét az alábbi táblázat tartalmazza:

Max. 7089 karakter

Max. 4296 karakter

Max. 1817 karakter

 

 

keszpenz nelkuli fizetes Qr-kóddal

A keret és az eligazodási pontok segítik az egyes szimbólumok azonosítását szkennelés közben. A koordináta rendszer és a vonatkozási pontok gondoskodnak arról, hogy a kódolvasó képes legyen – szinte bármilyen körülmények között – azonosítani az adattartalmat. Ez után a program beolvassa a formátum- és verzióinformációt. Az ún. hibakorrekciós kód pedig a fenti kettő között helyezkedik el.

qrcode_QR_SYSTEM
Dinamikus QR-kód
becsekkolas QR-kóddal